Unutan Kişilere Yedirin 10 Gün
Önce Yediğini Bile Hatırlayacak
Akciğer kanserinden korunmak için sigara içmememiz gerektiğini hepimiz biliriz.
Alkolü fazla tüketirsek karaciğerimiz sıkıntıya girer.
Az su içmek ise böbrek sağlığımızı tehlikeye atar.
Peki ya tüm vücudumuzu ve organlarımızı yöneten, ayrıca zihnin temeli olan beynimizi korumak ve işlevlerini geliştirmek için ne yememiz gerektiğini biliyor muyuz?
Güçlü
bir hafıza için 8 beyin dostu besin
Stres,
hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz
etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor veya bir işe odaklanmamız
güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, kuvvetli bir beyin ve
hafıza için antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden zengin, daha sağlıklı
yağlar içeren dengeli bir beslenmenin önemine dikkat çekiyor. İçerdikleri besin
öğelerinden dolayı onları birer beyin dostu yapan 8 besini ise şu biçimde
sıralıyor.
Zerdeçal
“Kurkumin”
adı verilen etken maddesiyle zerdeçal, kuvvetli ve doğal bir antioksidan. Tarih
boyunca tedavi amaçlı olarak kullanılmış olan bu kök bitkisi, beynin
oksijenlenmesine, bilgiyi öğrenmenize ve işlemenize yardım ediyor. Zerdeçalda
bulunan kurkuminden eksiksiz olarak yararlanmak içinse zerdeçalı yağ içinde
hafif ısıya maruz bırakmak gerekmektedir. Sebze ya da et yemeklerinizi bitkisel
yağ ve zerdeçalla sote etmek bunun için çok ideal bir yöntem. Kurkumin içeren
bir gıda takviyesi kullanımında ise emilimi yüksek ve uygun standartlarda
olanları seçmeye özen göstermelisiniz.
Yağlı
tohumlar-Kuruyemişler
Yağlı
tohumlar “beyin dostu” nitelemesini sonuna kadar hak ediyorlar. Sağlıklı yağ
asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından bir hayli zengin
olan ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu özellikle yüksek oranda
vitamin E içeriyorlar. Antioksidan kapasitesi yüksek olan vitamin E, hücre
zarlarını serbest radikallerden koruyor ve zihinsel gerilemeyi yavaşlatıyor.
Beyin sağlığı için gerekli yüksek Omega-3 içeriğiyle cevizin bir adım öne
çıktığı yağlı tohumları günde 1 avuç içi kadar ve çiğ olarak tüketmenizde
sayısız fayda var.
Yeşil
yapraklı sebzeler
A ve
K vitaminlerinden zengin ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu,
maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler posa ve yüksek antioksidan içerikleriyle
yalnızca beyni değil ‘ikinci beyin’ olarak nitelenen bağırsakları da
destekleyen muhteşem besinler. Aynı zamanda C vitamini deposu ve lif kaynağı
olan yeşil yapraklı sebzeler anti-inflamatuar özellikleriyle beyni hasarlara
karşı muhafaza etmeye da yardım ediyorlar. 1 kase yeşil yapraklı sebze önerilen
günlük C ve K vitamini alımının tamamını karşılıyorlar. Yeşil yapraklı
sebzeleri çiğ veya hafif pişirerek – söz gelimi buharda tüketmenin vitamin
kaybını engelleyeceği ise unutulmamalı.
Yaban
mersini
Yaban
mersini ve diğer koyu renkli çileksi meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzeler
gibi anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerinin bir hayli kuvvetli besinler.
Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara zemin
hazırlayan oksidatif strese karşı savaş açarlar. Özellikle yaban mersininin,
içerisindeki antioksidanlarla beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini
geliştirebileceği gösterilmiştir. Yaban mersini hemde hafızayı iyileştirmeye ve
kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de yardım ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı
Dilan Eker, “Mevsiminde taze yemenizin önerildiği koyu renkli çileksi
meyvelerden, mevsimi dışında dondurulmuş veya kurutulmuş olarak tüketerek de
yararlanabilirsiniz” diyor.
Kakao
Kakao
ve çikolatanın mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin üretimini arttığı
biliniyor. Aynı zamanda beyni ve bilişsel işlevlerini destekleyici
flavonoidlerden zengin kakao, özellikle beynin öğrenme ve hafıza işlevlerine
ilave olarak kısa süreli belleği güçlendirmeye katkı sunuyor. Araştırmalar,
kakaodaki flavonoidlerin hafızayı geliştirmeye ve yaşla ilişkili zihinsel
gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu özelliklerden
yararlanmak için ise beyaz ve sütlü çikolataları bir kenara bırakıp en az yüzde
70 oranında kakao içeren bitter çikolataları veya kakao tozunun kendini tercih
etmeniz gerekmektedir.
Yağlı
balıklar
Omega-3
yağ asidi kaynağı yağlı balıklar, hafızayı geliştirmede ve beyin gücünü
artırmada en önemli besin öğelerinin belki de başında yer almakta. Omega-3 yağ
asitleri, sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyalini teşvik ederek beynin
çok daha iyi ve hızlı biçimde iletişim kurmasını sağlıyor. Ayrıca zihinsel
konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirmeye yardım ediyor. Yeterli Omega-3 alımı
için tercihen küçük ve yüzey balıklarını mevsiminde haftada 2 ya da 3 defa
tüketmek ve yüksek ısıda kızartmadan uzak durmak gerekmektedir. Gıda ve İlaç
Dairesi (FDA) balık tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda ise Omega 3
takviyesi alınmasını öneriyor.
Yumurta
sarısı
Yumurta,
beyin sağlığı ile ilişkili besin öğelerinin küçük bir kabuk içinde toplandığı
mucizevi bir besin. Özellikle yumurta sarısı, beyin fonksiyonlarını ve
gelişimini desteklemek ve ruh halini düzenlemek için önemli olan B grubu
vitaminleri, folik asit ve kolin açısından zengin bir kaynak. Yumurta,
içeriğindeki kolin maddesinin, mutlulukla ilgili hormon üreten bir kimyasal
olan betaine parçalanması özelliği ile de öne çıkıyor.
Kemik
suyu
Doğru
teknikle hazırlanan kemik suyunun bağışıklık sistemini ve beyin sağlığını
destekleyebilecek bir başka besin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı
Dilan Eker sözlerine şöyle devam ediyor: “Kolojen ve hyaluronik asit içeriğiyle
kemik suyu, oksidatif stresin azalmasına yardım ediyor. Prolin ve grisin amino
asitleriyle de beynin ve bağ dokunun iyileştirilmesine katkı sunuyor. İlikli
kemiklerin en az 12 saat kısık ateşte kaynatılmasıyla elde edilebilecek besin
değeri yüksek kemik suyuna tercihen biberiye, soğan ve sarımsak ilave edilerek
beyin sağlığını desteklemek mümkün. Kemik suyunu bir hafta kadar buzdolabında,
3 aya kadar ise derin dondurucuda muhafaza ederek tüketebilirsiniz.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderene aittir.